ЕК иска бързо връщане към отворените граници в Шенген
ЕК иска бързо връщане към отворените граници в Шенген / снимка: БГНЕС, архив

След връщането на граничния контрол от Германия Европейската комисия ще се бори за бързо възстановяване на отворените граници в Шенген.

Германия връща контрола по границите си

Европейският съюз трябва колкото е възможно по-бързо да възстанови нормалната работа на системата с отворени граници между част от държавите членки на общността, предвидена с Шенгенското споразумение. Това се казва в заявление на ЕК, разпространено в неделя в Брюксел във връзка с решението на Федерална република Германия временно да въведе контрол върху границата си с Австрия.

„Целта на нашите усилия - да се помогне на убеждението, че ще можем да се върнем към нормалната Шенгенска система с отворени граници между страните колкото е възможно по-бързо. Решението на ФРГ да въведе контрол върху границата с Австрия подчертава спешността на необходимостта да се вземат мерки, предложени от ЕК за справяне с миграционната криза”, се отбелязва в документа, цитиран от ТАСС.

И Чехия засилва контрола по границата с Австрия

По-рано в неделя министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер съобщи, че Германия връща временно контрола по границите си, за да овладее притока на бежанци, пристигащи в страната и по-специално на тази с Австрия.

Източник: БГНЕС