И Чехия засилва контрола по границата с Австрия
И Чехия засилва контрола по границата с Австрия / снимка: Guliver/Getty Images

Чехия засилва контрола по границата с Австрия, заяви пред журналисти в Прага чешкият вътрешен министър Милан Хованец, цитиран от ТАСС.

„Контролът по границата ще бъде временно засилен във връзка с мигрантската криза”, заяви Хованец. Мигрантите, влезли в Австрия, могат да се опитат да използват Чехия като основен транзитен път на Запад, след като Германия обяви, че възстановява временно граничния контрол по южната граница. „Решенията за по-нататъшните мерки за охрана на границата ще се вземат в зависимост от развоя на ситуацията с бежанците”, добави Хованец.

Германия връща контрола по границите си

В същото време унгарският премиер Виктор Орбан приветства решението на Германия да възстанови временно контрола по границата с Австрия, предаде Ройтерс.

Орбан заяви пред германския вестник „Билд”, че тази мярка е необходима, за да бъдат защитени германските и европейските ценности. „Ние проявяваме силно разбиране към решението на Германия и изразяваме нашата солидарност”, каза Орбан интервю за вестника, което ще бъде публикувано в понеделник. Той добави, че това трябва да е първата стъпка, тъй като границите на Гърция също се нуждаят от защита възможно най-скоро.