/ ThinkStock/Getty Images
Турската полиция конфискува 185 килограма кокаин при операция за борба с наркотиците в Истанбул, съобщи официален представител.
 
Служители на Истанбулската служба за сигурност иззеха огромна пратка кокаин, скрит в контейнер, превозващ банани от Еквадор. Смята се, че пазарната стойност на това количество на незаконния наркотик е около 50 милиона турски лири (9,3 милиона долара).
 
Турската полиция има опит в справянето с международния трафик на наркотици, тъй като страната се намира на транзитен път за контрабанда на наркотици между Азия и Европа.
 
През 2015 г. турските служби за сигурност помогнаха на Италия да залови 13 тона наркотици от кораб, плаващ по крайбрежието ѝ.
 
Турция също се бори с нарастваща тенденция на употреба на наркотици, особено сред младите хора, и засили усилията за борба с дрогата през последните години.
 
Министерството на вътрешните работи наскоро обяви, че силите за сигурност са провели над 134 000 операции за борба с наркотиците през 2018 г. и са заловили близо 80 тона канабис, 19,6 милиона хапчета каптагон, 7,8 милиона хапчета екстази и повече от 15,9 тона хероин.
БГНЕС