/ iStock/Getty Images
С напредването на преговорите за бюджета на Европейския съюз (ЕС) полското правителство, все по-фрагментирана коалиция, водена от Националистическата партия „Право и справедливост“, играе опасна игра. .

Борис Будка, лидер на Гражданската платформа, основната опозиционна партия, каза пред депутатите миналата седмица във Варшава, че „министър-председателят Матеуш Моравецки може да остане в историята като бившия британски премиер Дейвид Камерън, който може би е инициирал неволно процесът "Брекзит"; По същия начин Моравецки, като наложи вето върху бюджета, може да инициира процеса на "Полекзит".

Миналата седмица полският парламент се присъедини към Унгария, като прие резолюция в подкрепа на плана на правителството да наложи вето върху бюджета на ЕС, ако, както Брюксел заплашва, той включва условие за зачитане на върховенството на закона.

Двете държави-членки заплашват също да блокират фонда за икономическо възстановяване след пандемията от коронавирус, която заедно с бюджета за 2020-2027 г. възлиза на 1,8 трилиона евро (около 2 трилиона долара).

От тази сума дългосрочният бюджет на ЕС, многогодишната финансова рамка, се оценява на 1 074 милиарда евро, а фондът за възстановяване е 750 милиарда евро, от които 390 милиарда евро ще бъдат безвъзмездни средства и 360 милиарда евро ще бъдат заеми.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че страната му може да събере средствата си, като емитира държавни облигации. И ако не бъде постигнато споразумение, когато ръководителите на държавите от ЕС се срещнат на 10 декември, временният бюджет ще влезе в сила и Варшава няма да има друга алтернатива, освен да взема заеми на дълговия пазар при по-високи лихвени проценти.

Това би било много негативно за Полша и Унгария, но може да се случи, според Милан Ник, директор на Центъра на Робърт Бош за Централна и Източна Европа, Русия и Централна Азия. "Полша и Унгария блокират две неща - бюджета и механизма за възстановяване, но исканията им и за двете вече са изпълнени," казва той пред „Дойче Веле“.

Всъщност, на Полша вече са обещани 139 млрд. евро кохезионни фондове и около 34 млрд. евро заеми от бюджета и фонда за възстановяване за седемгодишния период, започващ през януари.

Едно предложение за привеждане в съответствие на Варшава и Будапеща е механизмът за върховенство на закона, който дава на ЕС инструмент за санкциониране на нарушения на демократичните принципи чрез намаляване на помощта.

Това обаче би се отнасяло само за нарушения, свързани със злоупотреба с еврофондове, нещо, за което правителствата на Полша и Унгария твърдят, че не е юридически ясно. В разговор с германския вестник „Франкфуртер Алемайне Цайтунг“ Моравецки заяви, че механизмът за върховенство на закона може да се използва произволно и по политически причини.

От своя страна, в изявление на 3 декември вицепремиерът Ярослав Говин заяви, че Полша би била готова да оттегли ветото си, ако лидерите на ЕС подкрепят обяснителна декларация за връзката между европейските фондове и върховенството на закона. .

Други обаче омаловажават разгърнатия скандал. "Винаги се води разгорещена дискусия за бюджета в ЕС", каза Пьотр Арак от Полския икономически институт пред „Дойче Веле“.

"Но въпросът е нов и тъй като Полша изнася своята политика, по този начин нещата се възприемат извън Полша. Но дори и в крайната десница никой не иска да си тръгне", казва той.

По отношение на преговорите с Брюксел, Националистическата партия „Право и справедливост“ категорично твърди, че заплахите могат да увеличат влиянието на Варшава, особено когато Брюксел се бори да намери решение на „Брекзит“. Мисля, че „Брекзит“ е големият проблем за Брюксел и Брюксел вероятно ще бъде снизходителен, когато става въпрос за Полша.

Те просто не искат да се противопоставят на Варшава", обяснява за „Дойче Веле“ Филип Слипачек, експерт по финансово планиране с полски корени, живеещ във Великобритания .

„За щастие, в момента никой не мисли сериозно за „полексит  в Полша и нашите членове имат силна обществена подкрепа“, казва Александър Лашек, главен икономист на Форум за гражданско развитие, група експерти от Варшава.

Качински заяви, че неговата партия не се интересува от официален "полексит". Това не е изненадващо, като се има предвид, че повече от 65% от анкетираните в Полша се противопоставят на идеята страната им да напусне ЕС, в сравнение с 17%, които не го правят.

"Въпреки че излизането на Полша от ЕС не стои на дневен ред, по-реалистично е ядрото на ЕС да продължи напред без Полша и Унгария", казва Ник. Холандският премиер Марк Руте вече сочи в тази посока, предполагайки че останалата част от ЕС може да заобиколи Полша и Унгария.

Фактически „полексит“ е много възможен или дори вероятен, тъй като полските нелиберални власти изглежда не признават или се противопоставят на решенията на Съда на ЕС и сега изразяват готовността си да се откажат от бюджета на ЕС и от фонда за възстановяване", предупреждава пред „Дойче Веле“ Агниешка Биен-Какала, професор по конституционно право в университета UMK в Торун.
БГНЕС