/ iStock/Getty Images
Правителството на Великобритания заяви, че преговорите с ЕС за постигане на търговско споразумение след Брекзит са достигнали "критичен етап", съобщи Би Би Си.

Фон дер Лайен и Джонсън: Няма условия за финализиране на сделката

Въпреки, че вретео изтича, двете страни все още спорят относно правата за риболов и правилата за бизнес конкуренция. Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обсъждат по телефона състоянието на преговорите.

Това е вторият им телефонен разговор в рамките на 48 часа, подчертава изданието. Междувременно „Гардиън“ съобщи, че след 90-минутен разговор двамата събеседници са решили да направят кратка пауза.

Настроенията в ЕС бяха описани като „мрачни“, а Великобритания заяви, че все още „работи за постигане на споразумение“. Ако сделка не бъде постигната и ратифицирана до 31 декември, Великобритания и ЕС ще трябва да въведат мита за вноса на стоките си.

Шансовете за търговско споразумение с Великобритания са 50 на 50

Министърът на кабинета Пени Мордънт каза пред Камарата на общините: "Намираме се в критичен момент на преговорите. Всички работим, за да постигнем сделка, но единственият възможен начин е, ако е съвместим с нашия суверенитет и поемем обратно контрола върху търговията и водите на нашата страна."

По думите на Мордътг, Великобритания е била готова да се откаже от преговорите, ако ЕС не успее да „намери компромис“. Днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние определи нов срок за края на преговорите по Брекзит, като предупреди, че те няма да продължат след сряда.

Пред евродепутати и посланиците на ЕС в Брюксел Барние заяви, че преговорите са „далеч от финала“ и се очаква разговорите да продължат до средата на седмицата, но не повече.

Според високопоставен дипломат от ЕС, резултатът все още е несигурен, като ЕС е готов да направи необходимото, за да се споразумее за справедлива, устойчива и балансирана сделка за гражданите в ЕС и Великобритания. Лондон ще трябва да избира между такъв положителен резултат или резултат без сделка.

Междувременно стана ясно, че Великобритания е готова да внесе поправки в текста за спорния законопроект за вътрешния пазар, нарушаващ уславията по споразумението за Брекзит.

Възобновяват преговорите между Великобритания и ЕС за търговско споразумение след Брекзит

Според разпространено от пресслужбата на Даунинг стрийт съобщение, преговорите напредват и в близките дни всичко ще стане ясно. По-рано Лондон отказваше категорично да прави каквито и да е промени в текста на закона, но след като в неделя започна последният етап от търговските преговори, заяви готовност за определени отстъпки.

Окончателното решение какви текстове ще влязат в крайния вариант на документа е в ръцете на премиера Борис Джонсън. Все още не е ясно дали Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън са подновили прекъснатия по-рано телефонен разговор. От „Гардиън“ подчертават, че тази вечер може да има изявление по темата или неизвестността да се проточи до утре.
БГНЕС