/ iStock/Getty Images
Най-малко една силна експлозия разтърси Рияд, предадоха световните агенции. Това стана три дни след като саудитската противовъздушна отбрана се задейства с цел прехващане на обект над столицата, припомня Франс прес.

Жители на Рияд казаха, че са чули дори две експлозии. Според телевизия Ал Арабия видеокадри, публикувани в социалните мрежи, навеждат на мисълта, че може би става дума за прехваната над Рияд ракета, отбелязва Ройтерс.
Оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция, която участва в конфликта в Йемен срещу бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран, заяви в събота, че е прехванала и унищожила "вражеска въздушна цел, насочила се към Рияд". Тогава обаче коалицията не обвини хусите, че стоят зад нападението, а самите те отрекоха да са замесени.

Бунтовниците в Йемен редовно поемат отговорност за атаки срещу Саудитска Арабия, но рядко взимат на прицел Рияд, който се намира на около 700 километра от границата.

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо обяви в последните дни от мандата на президента Доналд Тръмп, че ще добави хусите в американския списък на терористичните организации. Мярката влезе в сила в навечерието на встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън. Новото американско правителство обаче преустанови вчера за един месец действието на санкциите, докато проучи дали йеменските бунтовници наистина са терористична организация, след като хуманитарни групи, оспориха това решение на администрацията на Тръмп.
БТА