Всяка 17-та жена в Италия е била жертва на сексуален тормоз на работното място
Всяка 17-та жена в Италия е била жертва на сексуален тормоз на работното място / www.sxc.hu

Около една на всеки 17 жени в Италия е ставала жертва на сексуално изнудване на работното място, но опитите за принуждаване към секс в огромната си част са останали скрити поради страх, срам или липса на доверие във властите, показва проучване на италианския статистически институт ИСТАТ, цитирано от Ройтерс.

От жените, работещи в офиси, най-често се искат сексуални услуги, за да запазят работата си или за да получат повишение. Жертви на сексуално изнудване обаче са и представителки на други професии като лекарки и археоложки.

Почти никоя от жертвите не е съобщила за изнудването пред властите, показва проучването, направено сред 24 000 жени. Някои от най-често срещаните причини за това са липсата на доверие във властите, страхът на жертвата, че тя или нейни близки могат да станат обект на отмъщение, както и чувство за вина или усещане, че инцидентът е изолиран и не особено сериозен случай.

Почти 60 процента от анкетираните жени, които са заявили, че са били подлагани на сексуално изнудване на работното място, са заявили, че са напуснали работа или са се отказали да се стремят към кариера, пише БТА.

Анкетата показва също, че всяка втора жена в Италия е била жертва на някаква форма на сексуален тормоз, включително вербален, физически, или преследване. Всяка десета работеща жена е била обект на тормоз от висшестоящ колега.

Според експерти тенденцията на сексуален тормоз на работното място в Италия се засилва, а в последно време медиите отразиха няколко сензационни случая.