/ Istock
Вой на сирени събуди Кипър в 5:30 ч. днес – в часа, в който преди 49 години започва турското нашествия на острова. В празничните тържества в северната част на етнически разделената страна по случай годишнината ще участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава БНР.

С възпоменателни церемонии и поклонения в памет на загиналите при турската инвазия кипърските гърци отбелязват най-трагичната дата в историята на страната си, довела до нейното разделение и продължаващата окупация на 37% от територията ѝ.

В същото време с тържества във всички населени места кипърските турци празнуват днес „Деня на мира и свободата”.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига за честванията, като самолетът му ще бъде първият, който ще се приземи на новото летище в северната част на острова. Гостът ще открие новите терминал и писта, които струват 450 млн. евро и с които капацитетът на летището нараства до 10 млн. пътници годишно.

Ердоган ще произнесе реч при приемането на военния парад, който заради високите температури за първи път тази година ще се проведе вечерта.

„Кипърският въпрос не може да бъде решен без Турция“, заяви в навечерието на годишнината лидерът на кипърските турци Ерсин Татар и отново настоя за създаването на две отделни суверенни държави на острова.
БНР