/ БГНЕС
Ветерански организации призоваха руския президент Владимир Путин да отложи заради коронавируса военния парад на 9 май, на който трябва да бъде отбелязана 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия, предаде Франс прес.

Представители на няколко ветерански организации призоваха в писмо руския президент "да вземе това трудно, но правилно решение". Засега събитието не е отменено въпреки изолацията, наложена на московчани с цел борба срещу разпространението на коронавируса.

Парадът на 9-и май е голямо патриотично мероприятие, което се ръководи от самия Путин. Очакваше се тази година празненствата да бъдат още по-големи заради юбилея, отбелязва АФП.

Ветераните призовават Путин "да организира военен парад на друга дата, когато съобразно епидемиологичната ситуация парадът няма да представлява заплаха" за участниците в него, а ще бъде истински празник, се казва в писмото, цитирано от руски медии.

На 9 май се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред СССР. Преди появата на пандемията множество водещи световни политици бяха потвърдили, че ще присъстват.
БТА