Великобритания извърши първи въздушни удари в Сирия
Великобритания извърши първи въздушни удари в Сирия / БГНЕС, архив

Британски бойни самолети Торнадо са нанесли успешни удари срещу цели в петролното поле Омар в Източна Сирия, което е под контрола на групировката "Ислямска държава" (ИД), съобщи Би Би Си, като цитира британския министър на отбраната Майкъл Фалън.

Той каза, че лично е одобрил мишените, атакувани от британските самолети, след като британските депутати дадоха зелена светлина за подобни нападения. Британското министерство на отбраната ще направи оценка на щетите, причинени от ударите. Фалън обаче изрази увереност, че първите британски атаки са нанесли истински удар по петролната промишленост и приходите от нея, на които разчита ИД.

Кои са тези 70 000 сирийски бойци, на които разчита Камерън?

В същото време британският министър на отбраната предупреди, че трябва да се предприеме още много, за да се пресекат финансовите постъпления за терористите, предаде ТАСС.

Борбата с терористите ще бъде продължителна, прогнозира Фалън и отбеляза, че в крайна сметка редом с въздушните удари в борбата срещу ИД може да бъдат мобилизирани и сухопътни сили в Сирия.

Той съобщи, че Великобритания ще изпрати още 8 бомбардировача в Кипър, където се намира британската военновъздушна база, от която излетяха самолетите, нанесли първите удари в Сирия, предаде Ройтерс. Те също ще се включат в британската военновъздушна кампания в Сирия.

От Фолклендските острови до Ирак. Военните интервенции на Великобритания

Американският президент Барак Обама приветства решението на британските депутати.

Френският президент Франсоа Оланд приветства първите британски удари срещу позициите на ИД в Сирия, предаде Франс прес.

Той ги определи като нов отговор на призива, отправен от Франция след нападенията в Париж към европейците да проявят солидарност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия приветства всяко действие, насочено срещу ИД, предаде Ройтерс.

Източник: БТА