/ Gulliver/Getty Images, архив
Исторически е моментът, при който схизмата, която продължи почти шест десетилетия, беше премахната по инициатива на Вселенската патриаршия. Вече навлизаме в нов период, заяви Вселенският патриарх Вартоломей в интервю за телевизия ЕРТ. Той изрази задоволството си от последните събития по църковните въпроси, предава БГНЕС. 

Вартоломей подчерта, че преди решението на Вселенската патриаршия е имало диалог между църквите на Сърбия и на РС Македония.
Решението на Вселенската патриаршия, според него, е улеснило това на Сръбската православна църква (СПЦ) относно признаването на автокефалията на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

„Това е исторически момент. Съвместната литургия на 19 май, която Сърбия нарече литургия на помирението, ни изпълва с радост”, каза той.
Той посочи, че след „апелативната жалба (еклитон) на МПЦ към църквата-майка, разколът е бил премахнат.

„Въз основа на този еклитон премахнахме схизмата, обявихме, че влизаме в евхаристийното общение с тях. Нарекохме църквата им Охридска архиепископия, изключихме термина "Македонска църква" и всяка производна на думата "Македония". Ограничихме границите на юрисдикция в границите на територията на Северна Македония, както се нарича днес, и възложихме всички допълнителни административни въпроси на Светата Сръбска църква, с условието тези други въпроси да се основават на каноничния акт и на вековни практики на цялата православна църква”, каза Вартоломей. Той добави, че Сръбската църква е действала правилно и се е съобразила с решението на Вселенската патриаршия.

На 24 май сръбският патриарх Порфирий обяви, че Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) благославя и одобрява автокефалния характер на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). Това се случи след проведената съвместна служба в Съборния храм в Скопие заедно с архиепископа на МПЦ Стефан.

Преди това, на 9 май, Синодът на Вселенската патриаршия премахна 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа, се казва в официално съобщение на Вселенската патриаршия. Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ под името Охридска архиепископия.
БГНЕС