В Украйна беше сменено ръководството на 18 области от общо 24
В Украйна беше сменено ръководството на 18 области от общо 24 / снимка: Guliver/Getty Images

И.д. президентът на Украйна Александър Турчинов уволни губернатора на Донецка област Андрей Шишацки и назначи на негово място бизнесмена Сергей Тарута, съобщи Интерфакс. Турчинов смени и ръководителя на Днепропетровската областна администрация - уволни Дмитрий Колесников и на негово място назначи украинския бизнесмен Игор Коломойски.

Днес беше сменено ръководството на осем области на Украйна предаде ИТАР-ТАСС. Назначени бяхаа нови ръководители на областните администрации и в Закарпатска, Житомирска, Волинска, Виницка, Ивано-Франковска и Киевска област.

Украйна се дели на 27 административно-териториални единици - 24 области, Автономна република Крим и два града на държавно подчинение - Киев и Севастопол.

Руското електронно издание Газета.ру публикува по този повод на сайта си статия, озаглавена „Олигарси в защита на целостта на Украйна”. След като централното правителство се оказана ръба на фалита, Киев полага отчаяни усилия да намери финансови и управленски ресурси и да запази влиянието си над източната и южната част на страната. Оръдие за тази цел ще бъдат олигарсите. Идеята според цитирания в. „Украинская правда”, е едрият бизнес максимално да се включи в защитата на територалната цялост на страната и да използва за тази цел не само държавни, но и частни ресурси. Телефонни разговори били водени с редица бизнесмени. Милиардерите Игор Коломойски и Сергей Тарута се съгласили да оглавят Днепропетпровска и Донецка област, допълва БТА.

Коломойски, независимо че живее на брега на Женевското езеро, прави бизнес в Украйна и е президент на два клуба в Днепропетровск - футболния и баскетболния „Днипро”. Той оглавява Европесйкия еврейски конгрес. Приписват му и финансирането на националистическата партия „Свобода” на Олег Тягнибок.

Първоначално Донецка област била предложена на най-богатия гражданин на Украйна Ринат Ахметов, но поста получи Сергей Тарута. Той призова украинския бизнес към обединение и защита на Украйна, пише „Утро”.

„Уважаеми съотечественици, обръщам се към вас не като председател на съвета на директорите на корпорация ИСД (индустриален съюз на Донбас), а като рускоезичен гражданин на Украйна, жител на Донбас, в чиито вени тече и украинска, и руска кръв. Призовавам всички, на които е скъпа Украйна и нейното бъдеще, всички, чието сърца се късат от днешните новини, да консолидират усилията за запазване на целостта на нашата държава. Надявам се, всички разбират, че решенията, взимани в Москва, могат да доведат до разкол на нашата страна и продължителен незатихващ граждански конфликт с многочислени човешки жертви”, заяви Тарута.

„Днес всеки един от нас трябва за известно време да спре бизнеса си и да се заеме с държавна служба. Без такава жертвоготовност от наша страна е невъзможно да се спаси държавата”, писа в портала „Цензор.Нет” един от едрите днепропетровски бизнесмени Генадий Корбан.