В Туркменистан отпада забрана за кино, цирк и опера
В Туркменистан отпада забрана за кино, цирк и опера / снимкa: БГНЕС

Жителите на Туркменистан, които в продължение на години наред бяха лишени от посещения на кино, цирк и опера заради забрана на покойния бивш президент Сапармурат Ниязов, скоро ще могат да се върнат към тези удоволствия. За това информира БТА, като се позовава на Франс прес и Асошиейтед прес.

Настоящият президент Гурбангули Бердимухамедов отмени продължилата седем години забрана на неговия починал преди малко повече от година предшественик.

"Нашата процъфтяваща нация не трябва да стои откъсната от света. Тя трябва да има качествен оперен театър и качествен държавно финансиран цирк. Жалко е също, че в Ашхабад няма добри кина. В момента киносалоните се използват за други цели и се нуждаят от пълен ремонт", каза президентът в телевизионно обръщение. Той добави, че вероятно до шест-седем месеца гражданите на Туркменистан ще гледат първата оперна постановка.

През сезона 1999-2000 година тогавашният държавен глава Сапармурат Ниязов забрани операта и балета в Туркменистан, защото според него не съвпадали с националния начин на мислене. Единствената опера в страната бе унищожена, а трупата - разпусната. Цирковите спектакли бяха забранени, а всички киносалони а библиотеки - затворени, отбелязва АФП.