/ iStock/Getty Images
В Италия ще е в сила национално заключване през по-голямата част от периода на Коледа и Нова година в опит страната да се пребори с нарастването на случаите на коронавирус, съобщава Би Би Си.

По време на официалните празници страната ще бъде под ограниченията на "червената зона", като несъществени магазини, ресторанти и барове ще са затворени, а италианците имат право да пътуват само по работа, здраве и спешни причини.

Ще бъдат разрешени ограничени домашни посещения.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че не е било лесно взимането на такова решение...

"Нашите експерти бяха сериозно притеснени, че ще има скок в случаите през Коледа ... Затова трябваше да действаме", каза той на пресконференция.
Италия е регистрирала най-високата смъртност от COVID-19 в Европа с близо 68 000 смъртни случая.

Конте каза, че стартирането на ваксинацията по-късно този месец ще отбележи началото на "края на този кошмар".

Обявяването на коледните ограничения в петък последва дни на спорове в управляващата коалиция между онези, които искат пълно блокиране, и други, които търсят ограничени действия, за да помогнат на затруднените бизнеси и да позволят на семействата да се срещнат.

В същото време във Франция , президентът Еманюел Maкрон остава в самоизолация в резиденцията в Ла Лантерн във Версай след положителен тест за коронавирус. Макрон каза, че страда от умора, главоболие и суха кашлица.

Ограниченията за "червената зона" ще бъдат въведени в цяла Италия от 24 до 27 декември, от 31 декември до 3 януари и на 5 до 6 януари.

През този период хората "могат да напускат къщата само поради съображения за работа, необходимост и здраве", каза Конте.

Но, добави той, правилата ще позволят на хората да приемат в домовете си максимум двама гости, като в това ограничение не се броят децата под 14 години. Полицейският час от 22:00 до 05:00 часа си остава в сила.

Малко по-разхлабени ограничения ще има от 28 до 30 декември и на 4 януари. В тези дни хората ще могат свободно да напускат къщите си, но баровете и ресторантите ще останат затворени.

Редица европейски държави затегнаха ограниченията преди Коледа след вълна от инфекции.

В Холандия и Германия са наложени „заключвания“ до януари. В Германия на Коледа ще има леко отпускане на ограниченията, като на едно домакинство е позволено да приеме до четирима близки членове на семейството.

В Австрия правителството заяви в петък, че страната ще влезе в третата си блокировка след Коледа. От 26 декември несъществените магазини ще бъдат затворени и движението извън домовете ще бъде ограничено.
БГНЕС