След няколкомесечно сътрудничество между холандските власти и отдела за борба с наркотиците към открит и арестуван 52-годишен гръцки гражданин от албански произход, който е издирван въз основа на европейска заповед за арест като лидер на престъпна организация, занимаваща се със събиране и разпределяне на големи суми пари от търговията с наркотици в Нидерландия, съобщава „Iefemeryda“.

Престъпната организация ежедневно е трафикирала чрез "подземна" банкова система, използваща криптирани комуникации, големи суми пари, като се предполага, че за период от около 10 месеца са трафикирани суми от порядъка на 250 000 000 евро.

По време на претърсването на дома на арестуваното лице са намерени и иззети парични суми в банкноти от различни държави, включително евро, щатски долари, канадски долари, австралийски долари, швейцарски франкове, турски лири, дирхами и рандове на Обединените арабски емирства Иззети са и мобилни телефони, включително мобилен телефон, използван за криптирани разговори чрез специални приложения, таблет, цифров диск и SIM карти.

Оперативната дирекция на Службата за борба с икономическата престъпност в Атика продължава сътрудничеството си със съответните нидерландски органи, тъй като има основателни подозрения за изпиране на пари в Гърция от престъпна дейност.

В изявлението си Европол подчертава, че лицето, арестувано на 31 май в Атина, е "известен" престъпник, специализиран в пране на пари, изпиращ мръсните пари на най-големите престъпници в света. Арестът му е следствие от продължително разследване на холандската полиция на дейността на този нелегален банкер, действащ в Нидерландия. Мъжът е заподозрян, че ръководи престъпна организация, която пере милиони евро месечно за престъпниците.

Събирането на разузнавателна информация от Европол след неотдавнашното унищожаване на три криптирани инструмента за комуникация, използвани от престъпниците - Encrochat, Sky ECC и ANOM - разкрива значението на тези нелегални банкери в престъпния пейзаж, които досега са действали предимно под радара на правоприлагащите органи.

Подземната циркулация на пари от престъпни дейности е от жизненоважно значение за операциите на организираната престъпност. Става въпрос за големи суми в брой, които се прехвърлят, търгуват или конвертират в криптовалути в рамките на мрежа от подземни банкери и контрольори. Тези пари обикновено са свързани с търговията с наркотици и се използват за инвестиране в нови доставки на наркотици, за плащане на предишни доставки или се прехвърлят за покриване на разходи в други държави. Мрежата от подземни банкери може да улесни плащанията по целия свят. Не е необходимо парите да преминават физически през границите. Нелегалният банкер е ключова фигура и жизненоважно звено в организираната престъпност, което помага за изпирането на приходите от престъпни дейности. Нелегалната банка ежедневно финансира мрежите на организираната престъпност по света.

В началото на 2022 г. Европол създаде работна група за специално преследване на мрежите, които улесняват подземното банкиране в целия свят. Оперативната група е съставена от служители на правоприлагащите органи от Нидерландия, Испания, Франция, Германия, Белгия, Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати, както и от експерти и анализатори от Европейския център за икономическа и финансова престъпност на Европол. Очакват се и други резултати от работата на оперативната работна група.
БГНЕС