На 27 март ООН публикува последния си доклад за състоянието на правата на човека в Украйна.

В него са документирани престъпления и нарушения от двете враждуващи страни, повечето от които са били извършени непропорционално от нахлуващите руски войски, съобщава Voice of America (VOA).

Руската държавна информационна агенция РИА Новости обаче пропусна да съобщи за престъпления, извършвани от страна на Русия. Медията информира само за 13 руски пленници, декларирали пред ООН, че са били измъчвани докато са били в плен в Украйна.

РИА също така определи документа, изготвен от ООН като "доклад на Обединените нации за изтезанията на военнопленници от Русия в Украйна".

В същото време ООН ясно заявява, че "руската армия нахлува и окупира части от Украйна" и всичко това е било придружено от сериозни нарушения на международните човешки права и хуманитарни закони. Обстрелите над украинските територии представляват огромна опасност за населението на страната, пише още в доклада.

Oт декември 2023 до февруари 2024 година броят на загиналите цивилни украинци е 429 човека, като най-силно са пострадали Харков, Херсон и целият Донецки регион.

Русия е разрушила цели градове край фронтовата линия, отбелязва още Voice of America (VOA). Обединените нации допълват към тази тъжна статистика 106 учебни заведения и 28 здравни институции - разрушени или частично пострадали в следствие на руските удари.

В доклада фигурират и разказите на близо 60 украинци, наскоро освободени от плен. Те споделят, че са били измъчвани и към тях е имало унизително отношение, а местата в които са държани са били далеч от стандартите на международното право. Има данни и за 12 инцидента, при които най-малко 32 заловени военнопленници от Украйна са били екзекутирани.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
Voice of America (VOA)