/ iStock/Getty Images
Унгария ще отвори наново откритите площи на кафенета и ресторанти, след като повече от една трета от населението е получило поне първа доза от ваксината срещу COVID-19, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Франс прес.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

Прагът от 3,5 милиона ваксинирани в страната с 9,8-милионно население е прехвърлен, "така че от утре заведенията за хранене ще могат отново да приемат клиенти на открито", каза

Виктор Орбан по време на ежеседмичното си интервю по радиото и добави, че с нетърпение очаква скоро да се наслади на първата си бира в заведение от ноември насам.

Унгария отлага отварянето на училищата след съпротива на учители и ученици

След това ще последва отваряне на хотелите, театрите, кината, фитнес залите, обществените бани, както и вътрешните помещения на ресторантите, веднага щом бъде достигната цифрата от 4 милиона ваксинирани, което се очаква да стане в средата на следващата седмица.

Необходимо ще бъде обаче да се представи "удостоверение за имунитет" срещу коронавирус. Унгария е постигнала едно от от най-високите процентни нива на ваксинирани в Европейския съюз, като тя е единствената страна членка, която използва руския препарат Sputnik V и китайския на "Синофарм", въпреки че те все още не са получили зелена светлина от европейския регулатор.

Унгария може да отложи облекчаването на ограниченията за юни

Тя обаче е и една от най-тежко засегнатите страни от пандемията от коронавируса с около 26 000 смъртни случая, регистрирани до момента, един от най-високите показатели в света като процент от населението, съпоставим с този в Чехия.
БТА