/ Guliver/Getty Images
Социалната мрежа Туитър обяви, че е премахнала няколко хиляди акаунта, свързани с чужди държави, заради разпространяване на фалшиви информации, предаде Франс прес.
 
В съобщението се уточнява, че са били премахнати акаунти от Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Испания и Еквадор, в допълнение към 200-те хиляди китайски, които бяха премахнати миналия месец.

Facebook е оставил незащитени 400 млн. телефонни номера
 
От заличените акаунти от ОАЕ, 4258 са били фалшиви и са разпространявали неверни информации за войната в Йемен, а 267 са били съвместни египетско-емирски акаунти, замесени в кампания за дезинформация, насочена срещу Катар и други страни, например Иран. Тези съвместни акаунти са били създадени и ръководени от технологичната компания Дот Дев, базирана в Египет и Обединените арабски емирства, и са разпространявали също така и послания в подкрепа на саудитското правителство.
 
Заличените саудитски акаунти са шест и са били свързани със саудитски държавни медии, но се представяли като независими журналистически органи, които разпространявали съобщения, представящи саудитското правителство в благоприятна светлина. Закрит е акаунтът на Сауд ал Кахтани, бивш съветник на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Потребителите на Инстаграм ще могат да сигнализират за дезинформация
 
Премахнатите испански акаунти са били 259 фалшиви акаунта на Народната партия. В Еквадор са закрити 1019 акаунта, свързани с управляващата политическа коалиция, които са се фокусирали върху проблеми, свързани с еквадорските закони за свободата на словото, правителствената и технологичната цензура.
БТА