Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БТА
Доналд Тръмп обжалва решението на нюйоркския съд, според което той трябва да плати 454 млн. долара под формата на санкции и лихви по гражданско дело за измама, съобщи Би Би Си.

Решението от този месец е в размер на 355 млн. долара, но сумата нараства с лихвите, които ще продължат да се трупат с поне 112 000 долара на ден.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс заяви, че ако Тръмп не плати, тя ще поиска да конфискува част от активите му.
Установено е, че той е завишил стойността на имотите си, за да получи по-добри условия по кредита.

Съдия Артър Енгорон също така забрани на бившия президент на САЩ да прави бизнес в щата за 3 години.

Обжалването от страна на републиканския кандидат за президент означава, че поредното му съдебно дело ще се проточи още повече в предизборния сезон, докато той се подготвя за вероятен реванш срещу Джо Байдън през ноември.

Тръмп през цялото време е заявявал, че планира да обжалва решението, наричайки го политически лов на вещици.

Адвокатката му Алина Хабба заяви, че се надяват апелативният съд "да отмени тази глоба и да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на общественото доверие в правната система на Ню Йорк".

В своята съдебна жалба адвокатите заявиха, че искат от апелативното отделение да реши дали съдия Енгорон "е допуснал правни и/или фактически грешки" и дали е "злоупотребил с правото си на преценка" или "е действал извън рамките на своята компетентност".

Адвокатите на бившия президент също така твърдят, че той неправилно е бил съден по силата на закон за защита на потребителите, който обикновено се използва за ограничаване на фирми, които ограбват клиенти.

Процесът на обжалване може да продължи година или повече.
БГНЕС