Томислав Николич: В Сребреница не е имало геноцид
Томислав Николич: В Сребреница не е имало геноцид / снимка: Reuters, архив

Сръбският президент Томислав Николич заяви, че в босненския град Сребреница не е имало геноцид през юли 1995 г., предава АФП.

"В Сребреница не е имало геноцид. Много е лесно да се отправят обвинения и да се доказва пред съд, че някакво събитие е било геноцид", заяви Николич в интервю пред телевизията на Черна гора.

През лятото на 1995 г. босненската сръбска армия под командването на генерал Ратко Младич изби около 8000 мюсюлмани след падането на град Сребреница. Това беше най-кървавото клане на цивилни граждани в Европа след края на Втората световна война, предава БГНЕС. Днес за това престъпления отговарят пред Хагския трибунал Ратко Младич и бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич.

"В Сребреница е било извършено голямо престъпление, извършено е от сърби, от членове на сръбския народ, те трябва да бъдат открити, съдени и наказани", добави президентът Николич. На въпрос дали скоро ще направи посещение в Сребреница той отговори: "Престанете да питате непрекъснато, всеки месец - два дали сръбския президент ще отиде в Сребреница. Моят предшественик е бил там и е почел паметта на жертвите. Защо всеки президент трябва да прави това?!"

Доскорошният държавен глава Борис Тадич беше първият сръбски президент, посетил Сребреница - на 11 юли 2005 г. по повод 10-ата годишнина от клането и през 2010 г. стори същото.