Талибаните се изтеглят от стратегически окръг в Пакистан
Талибаните се изтеглят от стратегически окръг в Пакистан / снимка: БГНЕС

Пакистанските талибани започнаха да напускат стратегически район в размирната Северозападна гранична провинция, предаде ДПА.
   
Изтеглянето от окръг Бунер, на едва 100 километра от столицата Исламабад, бе договорено на среща по-рано през деня между представители на правителството и твърдолинейния духовник Суфи Мохамад, с чието посредничество през февруари бе сключено мирното споразумение в съседната долина Сват.
   
Премиерът Юсуф Раза Джилани и началникът на генералния щаб на армията генерал Ашфак Парвез Каяни отправиха преди това строги предупреждения към талибаните.
   
Мирното споразумение в долината Сват предвижда въвеждане на шериата в района в замяна на прекратяването на бунтовническите действия. То бе разкритикувано като опасна отстъпка пред ислямистите от редица западни държави, които видяха в навлизането на талибаните в съседния окръг Бунер потвърждение на опасенията си.
   
Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън заяви, че е изключително обезпокоен от съобщенията, че ислямистите напредват към Исламабад, предаде Асошиейтед прес.
   
Несъмнено се приближаваме към точката, в която Пакистан може да бъде овладян от ислямските екстремисти, не скри опасенията си той в излъчено днес интервю за американската телевизия Ен Би Си. Адмирал Мълън предупреди, че нещата в тази страна и в съседен Афганистан продължават да вървят в грешната посока.
   
Той изрази надежда, че предстоящото в скоро време разполагане на 17 хиляди допълнителни американски войници в Афганистан ще стабилизира положението. Афганистанският народ трябва да обезпечи сигурността за своята страна, подчерта в същото време адмирал Мълън.
   
Германия също даде днес израз на опасенията си от напредването на пакистанските ислямисти към Исламабад, предаде Франс прес.
   
"Според нашия анализ талибаните все още са много далеч от атака срещу столицата. Ето защо няма никаква полза от драматизиране" на нещата, отбеляза говорителят на германското министерство на външните работи Андреас Пешке, цитиран от БТА. В същото време той подчерта, че сегашната ситуация "само може да ни безпокои", и Германия поддържа тесен контакт със своите партньори.
  
Пешке призова пакистанските власти да не допуснат набиращият сила екстремизъм да излезе извън границите на страната.