Сътрудник на Березовски е открит мъртъв във Великобритания

Разследването не е свързано с отравянето на Сергей Скрипал

/ Guliver/Getty Images
Разследването не е свързано с отравянето на Сергей Скрипал
Близък сътрудник на покойния руски магнат Борис Березовски е намерен мъртъв в Лондон, предаде Ройтерс, като се позова на британския в. "Гардиън". Николай Глушков е бил открит от свои роднини и приятели снощи, заяви неговият адвокат.
 

Засега не е ясна причината за смъртта на 68-годишния руснак, който е бил близък приятел на Березовски и е живял в изгнание във Великобритания.

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал

Лондонската полиция съобщи, че засега смъртта се води като настъпила "по неизяснени причини" и няма никакви доказателства, че е свързана с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщи Ройтерс. Разследването се води от контратерористичния отдел като предпазна мярка, имайки предвид предполагаемите връзки на покойния. В съобщението на полицията дори не се посочва име, тъй като починалият още не е официално разпознат. Говори се само за шейсетина годишен мъж.

Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние
 

През 90-те години на миналия век Глушков е работил за руския авиопревозвач "Аерофлот" и за автомобилната компания на Березовски "ЛогоВАЗ". През 1999 г., след като Березовски влиза в конфликт с Владимир Путин и бяга във Великобритания, Глушков е обвинен в пране на пари и измама. Той прекарва пет години в затвора и е освободен през 2004 г.
 

Guliver/Getty Images


Продължава разследването за отравянето на руския агент и дъщеря му

През последните години Глушков е живял в Лондон, където е получил политическо убежище. През 2011 г. е дал показания по съдебно дело, заведено от Березовски срещу руския олигарх Роман Абрамович, запазил добрите си отношения с Кремъл.
БТА