Сърбия мисли до неделя – Тадич или Николич
Сърбия мисли до неделя – Тадич или Николич / снимка: Reuters

От полунощ гражданите на Сърбия имат 48 часа за размисъл за кого от двамата кандидати - Борис Тадич или Томислав Николич, ще дадат своя глас на втория тур на президентските избори в неделя.

Демократът Тадич заяви, че на президентските избори се решава съдбата на Сърбия. Реформираният в европеец ултранационалист Николич пък счита, че това е последният шанс на Сърбия да направи промени.

По време на изборната кампания сръбският динар достигна невиждан досега крах спрямо еврото, докато цените скачат всекидневно. Оптимистите в Сърбия се утешават, че ще летуват по-евтино в Гърция, ако тя напусне еврозоната.

Анкети и социологически проучвания показват няколко процента преднина за Борис Тадич. Анализаторите обаче предупреждават, че Сърбия винаги е била най-голямата балканска тайна и който я разкрие, ще празнува в неделя.

Кампанията на двамата съперници Тадич и Николич се движеше в познатите вече балкански рамки. Николич обвини демократите в изборни измами и дори еуфорично каза, че е готов този път да се бие лично на всеки избирателен пункт, на който се краде. Тадич пък отрече обвиненията. Той е по-спокоен и сигурен, изпълнявайки обещанието си, че "на всеки мръсен удар срещу него" ще отговори с усмивка. В предизборно телевизионно предаване дори изяде любим свой сладкиш, приготвен специално за него, обяснявайки, че години наред не е имал време за това кулинарно удоволствие.

Ако победи, това ще е третият президентски мандат за Борис Тадич. Той не се отказа преди изборите от лидерската позиция в Демократическата партия, така че и в бъдеще, както и досега, няма да бъде ясно кога говори като президент, а кога като партиен водач. Тадич не скри, че няма намерение да бъде английската кралица в Сърбия, което означава, че по-нататък ще дърпа конците на цялата политическа власт, независимо от не така големите президентски пълномощия.

Томислав Николич пък обеща за се откаже от партийния пост и да бъде президент на всички граждани. Социологът Владимир Вучетич счита, че главният проблем лежи в лостовете на политическата система, която не се е променила от времето на Милошевич.

Анализаторите в Белград обаче са съгласни с едно - демокрацията в Сърбия е толкова крехка и нестабилна, че може да пукне по шевовете всеки момент, независимо от изборните резултати. Защото след убития при атентат лидер Зоран Джинджич Сърбия няма нов лидер, който има неговата политическа харизма и поглед в бъдещето, а на всички вече е неудобно да приписват сегашните политически и икономически грешки, растящата корупция и престъпност, на Слободан Милошевич.