/ iStock/Getty Images
С напускането на британските евродепутати съотношението на силите между политическите партии в Европейския парламент се променят. Крайната десница в момента има превес над Зелените.

ЕК прие насоки за преговори с Обединеното кралство

В Европейския парламент към 31 януари, денят на Брекзит, има 705 евродепутати вместо 751, а новото разпределение на местата при европейските законодатели носи значителни политически промени. Така четвъртата по големина Зелени загуби седем места и вече има 63, докато крайнодясната партия Идентичност и демокрация получи три места и се изкачва до общо 73.

Но за разлика от другите политически сили в Европейския парламент, крайната десница е раздробена и няма единна платформа. Освен Идентичност и демокрация има още няколко крайнодесни групи, които не успяват да се обединят.

Себастиан Курц заплаши ЕС с вето на бюджета

Британското оттегляне от ЕС остави 73 места за запълване. Победител в новото оформление на Европарламента е групата на либералите, известна под новото име „Възстановяване Европа“. Либералите получават шест допълнителни места за датски, ирландски, испански, италиански и френски евродепутати.

Европейската народна партия получи петима нови законодатели, социалдемократите - четирима, а Консервативната партия - трима.

Важно е да се отбележи, че не всички бивши британски места са преразпределени. Само 27 са разпределени, а останалите са запазени в резерв за бъдещите страни-членки на ЕС.
БГНЕС