/ БГНЕС
Федералната прокуратура в Германия обвини руски гражданин за незаконен износ на стоки за военната промишленост на Русия на стойност около 1,9 милиона евро. С това той е нарушил германското законодателство за външноикономическа дейност.

По данни на следствието от септември 2014 г. до юни 2018 г. Владимир Д. е изнесъл за своите клиенти от руския военно-промишлен комплекс стоки, които могат да бъдат използвани за ракетостроенето. Продажбата им попада под ембаргото на Европейския съюз, наложено на Русия след присъединяването на Крим и войната в Източна Украйна през 2014 г. Тогава страните от съюза решиха да забранят износа на оръжия и стоки с двойно предназначение за Москва.
 

За да избегне системата за контрол, Владимир Д. е осъществявал доставките чрез подставени получатели, фалшифицирал е документите и се е занимавал с технически манипулации на стоките, съобщават от прокуратурата.

Владимир Д. е задържан през декември 2018 г. Обвинението му е повдигнато на 13 август 2019 г. в Хамбург. Според германското законодателство той може да получи 15 години лишаване от свобода.
 

 
БГНЕС