/ Thinkstock/Getty Images
Извършеният от САЩ тест на крилата ракета със среден радиус на действие, изстреляна от наземна пускова установка, прати в историята Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), пише "Комерсант".
 
Пентагонът изпробва в неделя ракета "Томахоук", която успешно порази целта на разстояние 500 км. Така Вашингтон за пръв път реализира на практика излизането си от договора, действал до 2 август, посочва вестникът.
 
По-рано тази година Вашингтон и Москва спряха да изпълняват ангажиментите си по договора, сключен в края на 1987 г. между СССР и САЩ. Двете страни неведнъж си отправяха взаимни обвинения, че нарушават споразумението.
 
Ракетното изпитание на САЩ за пореден път доказва, че американците от самото начало са работили за подкопаване на ДРСМО, цитира печатът в Русия коментар на президента Владимир Путин и изявления на висши дипломати в същия смисъл.
 
Към критиката на американския тест се присъедини и Китай, за който въоръжаването на Пентагона с нови ракети представлява едва ли не по-силна заплаха, отколкото за Русия. Представители на САЩ не крият, че след излизането си от ДРСМО Щатите ще разположат забранени дотогава оръжия първо в страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, напомня "Комерсант".
 
Изпробваната от Пентагона установка не е нов вид оръжие - "пусковият контейнер просто е свален от кораб и монтиран на мобилна платформа, за целта не е била необходима дългогодишна подготовка", коментира пред вестника Павел Подвиг от Института по разоръжаване на ООН.
 
По същия начин може да се използва в сухопътен вариант руската корабна крилата ракета "Калибър" - вариант, предложен от руското министерство на отбраната като ответна мярка срещу оттеглянето на САЩ от ДРСМО, добавя той.
 
Говорителят на Пентагона Робърт Карвър продължи да твърди, че с изпитанието на нова ракета Вашингтон не нарушава ДРСМО. Американското министерство на отбраната съобщи, че е използвана пускова установка "с различна конфигурация от тази на системата "Иджис ашор", разположена от САЩ в Румъния, пише "Росийская газета".
 
Според московския официоз обаче това не изключва в Румъния и Полша вече да има ракети "Томахоук" - "местните власти нямат достъп до американските военни бази на своя територия", се казва в статията.
 
Изданието твърди, че с разполагането на такива ракети в Азия САЩ "ще продължат да променят стратегическия баланс между ядрените сили" в света, защото в Азиатския регион се намира не само Китай, а и голяма част от територията на Русия, по-специално база на стратегическите подводници от руския тихоокеански флот.
 
Москва неведнъж е заявявала, че незабавно ще реагира на действията на САЩ.
 
Същевременно обаче е готова да се откаже от разполагане на свои ракети в Европа, Азия и където и да било, докато там не се появят нови ракети американско производство. Междувременно наближава и 2021 г., когато изтича Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия между САЩ и Русия от 2010 г., известен като Нов СТАРТ. Москва настоява той да бъде продължен, но Вашингтон не реагира. Международната система за сигурност се руши и този процес има само един инициатор - Съединените щати, заявява "Росийская газета".
 
Ако САЩ пожелаят да разположат ракети "Томахоук" на сушата в Азия и Европа, това може да означава нова оръжейна надпревара, отбелязва "Взгляд".
 
Американците ще модернизират ракетите си и "ще ги подготвят за разполагане по целия периметър на Югоизточна Азия", по-специално в Япония и Южна Корея, за да държат под прицел руските бази и ракети "чак до Новосибирск", прогнозира военният експерт Александър Бартош.
 
"За Европа засега не се говори, тъй като тя вече предложи мораториум върху разполагането на ракетите. Ако обаче американците се решат на тази стъпка - ще им отвърнем", казва той. Москва разполага с всички необходими средства за защита от такива ракети, уверява специалистът.
 
САЩ разработват хиперзвукова ракета, забранена от ДРСМО, пише в заглавие "РБК", като се позовава на и. д. министър на сухопътните сили Райън Маккарти.
 
"Маккарти съобщи, че Пентагонът разработва хиперзвукова ракета, снабдена с балистична бойна глава. Обсегът на тази бойна глава поставя ракетата сред забранените от ДРСМО", пояснява всекидневникът.
 
На 22 август Съветът за сигурност на ООН свиква спешно заседание за ракетните разработки на САЩ, неотговарящи на условията в ДРСМО, информира "Известия", като цитира Дмитрий Полянски, и. д. посланик на Руската федерация в световната организация.
 
Заседанието ще се състои по искане на Русия и на Китай, уточни дипломатът. Предвижда се то да протече "в открит формат с доклад от представител на генералния секретар на ООН".
БТА