/ iStock/Getty Images
Световният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) съобщи днес, че е събрал 8,8 милиарда долара от правителства, компании и филантропски организации за финансиране на имунизационните й програми от 2021 до 2025 г., предаде Ройтерс.

ООН призова за ваксина срещу коронавируса, достъпна за всички

На виртуална среща на върха в Лондон алиансът каза, че тези обещани средства ще "помогнат за имунизирането на още 300 милиона деца в най-бедните страни по света срещу болести като морбили, полиомиелит и дифтерия".

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпуска 1,6 милиарда долара, предаде ТАСС. Европейската комисия предоставя 300 милиона евро за следващите пет години, Германия - 600 милиона, Франция - 500 милиона, Нидерландия - 325 милиона, Италия - 120 милиона, Швеция - по 34 милиона евро на година. Великобритания по-рано обеща за пет години да отпусне за нуждите на алианса 1,65 милиарда лири.

Ваксината БЦЖ ли спаси България?

Сред дарителите са още Япония, Саудитска Арабия, Катар и Австралия
. Алиансът събра 567 милиона долара за закупуване на бъдещи ваксини срещу заразата. Това ще помогне за осигуряването на достатъчно дози за имунизиране на здравните работници и рисковите групи в бедните страни.
БТА