Сръбският президент Борис Тадич подаде оставка
Сръбският президент Борис Тадич подаде оставка / снимка: Reuters
Сръбският президент Борис Тадич подаде оставка
52081
Сръбският президент Борис Тадич подаде оставка
  • Сръбският президент Борис Тадич подаде оставка

Сръбският президент Борис Тадич изненадващо подаде оставка, което ще позволи изборите за държавен глава в западната ни съседка да се проведат заедно с парламентарните на 6 май. Самият Тадич ще се яви като кандидат на вота, на който като най-силен негов съперник се сочи националистът Томислав Николич от Сръбската прогресивна партия. Предполага се, че президентът се оттегля 10 месеца преди края на мандата си, за да даде по-голям шанс за победа на своята Демократическа партия на парламентарните избори, както и на самия себе си в президентската битка.

Популярността на прозападно настроената Демократическа партия значително намаля през последните години, докато одобрението към президента Борис Тадич остава високо, особено след като Сърбия официално получи статут на страна-кандидат за присъединяване към Евросъюза. Мандатът на Тадич трябваше да приключи в началото на следващата година, но политически анализатори твърдят, че изненадващото му решение да се оттегли е свързано със спада в обществената подкрепа за партията му. В речта си след подаването на оставката президентът каза, че е оптимист за кампанията си заради положителните промени в страната. Той обясни, че предлага на Сърбия евроинтеграция и че се старае да запази достойнството на държавата.

Политическите му врагове упрекват Тадич, че се опитва да предаде сръбската провинция Косово в замяна на европейската си мечта, но държавният глава категорично отрича упреците. Той за пореден път твърдо заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово. През последните години неговият опонент Томислав Николич, лидер на Сръбската прогресивна партия, създадена през 2008 г., са привлекли голям брой разочаровани сърби със силната си реторика срещу корупцията и несправедливостта в обществото.

Заместник-председателят на Прогресивната партия Александар Вучич беше критичен към оставката на Тадич: „Няма такова нещо като съкращаване на мандат - нито в конституцията, нито в законите. Той си е подал оставката и от днес е гражданин. Надяваме се такъв да си остане и да може да излиза да играе по партия шах със своите колеги пенсионери. Това би било най-доброто решение, за да може в Сърбия да върви напред".

През годините обаче националистът Николич постепенно промени политическите си убеждения от силно антизападни към по-компромисни спрямо Евросъюза. През 90-те години на миналия век той е бил начело на Сръбската радикална партия, която беше в коалиция със Сръбската социалистическа партия на Слободан Милошевич. Има опасения сред либералите, че евентуална победа на Николич може да въвлече Сърбия в нови спорове със Запада.

Според социологически допитвания Николич и Прогресивната партия водят с 33% одобрение пред Тадич и демократите - с 29%, а на трето място са социалистите с едва 11%. За сравнение популярността на Демократическата партия в края на 2008 г. е била 40%, а на Прогресивната едва 20%.