Ракета на компанията "СпейсЕкс" изведе в орбита четирима астронавти, сред които е 600-ият човек, достигащ Космоса за 60 години, съобщи Асошиейтед прес.

Отлаганият неколкократно полет бе осъществен само два дни след като "СпейсЕкс" върна на Земята други четирима астронавти от Международната космическа станция (МКС). Те трябваше да посрещнат на борда новодошлите, на НАСА и "СпейсЕкс" решиха да разменят реда на полетите заради атмосферните условия.

"Страхотно пътуване, по-добро, отколкото си представяхме", каза командирът на полета Раджа Чари малко след като космическият апарат излезе в орбита.

Германският астронавт Матиас Маурер от Европейската космическа агенция е 600-ият човек, полетял в Космоса, съобщи НАСА въз основа на програмата на мисията. Той и тримата му колеги от НАСА трябва да пристигнат на борда на МКС след 22-часов полет, с около седмица закъснение от предварително предвиденото.

Един от астронавтите е имал здравословен проблем. Той се е възстановил напълно, увериха от НАСА, без да навлизат в подробности. Оттам не уточниха дали става дума за заболяване или травма, само отбелязаха, че не става дума за COVID-19.

Списъкът от 600 души, достигнали Космоса, включва руски и американски астронавти, прекарали по година и повече в орбита, както и туристи, които са пътували до ръба на Космоса - като актьора Уилям Шатнър, който летя миналия месец.

Напливът от космически туристи тази година ускори достигането на броя на хората, стигнали до космоса, до числото 600. Това прави средно по 10 души годишно с полет в Космоса след Юрий Гагарин през 1961 г., отбеляза Маурер.
БТА