Русия може да изпрати 8 космически туристи около Луната
Русия може да изпрати 8 космически туристи около Луната / Thinkstock/Getty Images

Осем души вече са се съгласили да участват в космическо пътуване до Луната на борда на модернизиран космически кораб от серията "Союз", каза пред в. "Известия" главният изпълнителен директор на ракетно-космическата корпорация "Енергия" Владимир Солнцев.

Компанията Space Adventures още през 2010 г. започна да търси желаещи да станат космически туристи като летят около Луната на "Съюз".

Могат ли "да оцелеят" шест жени в пътуване до Луната?

"Ние имаме идеен проект за модернизацията на космически кораб, който първоначално е бил създаден за лунна мисия. Модернизираният кораб може да реализира кратък полет около Луната. Режисьорът Джеймс Камерън е бил един от първите, които се интересуват от възможността да лети до Луната", обясни Солнцев.

Сред потенциалните туристи са и семейство от Япония. Според различни източници полетът ще струва на туристите 120 млн. долара.

Компанията информира потенциалните клиенти, че първият полет около Луната с туристите може да се осъществи до 2020 г. В същото време Солнев отбелязва, че няма голям наплив и 5 до 7 експедиции ще отговорят изцяло на съществуващото търсене.

Животът на Нийл Армстронг: До Луната и обратно

Ръководителят на руското представителство на Space Adventures Сергей Костенко потвърди интересът на туристите към полета.

"Не мога да говоря за конкретни клиенти и техния брой, но този проект може да се реализира в бъдещите пет до седем години, въпреки че решаващата роля тук не е наша, а на РКК "Енергия". Цялата техническа работа е от тяхна страна", каза той.