Могат ли да оцелеят шест жени в пътуване до Луната?
Могат ли да оцелеят шест жени в пътуване до Луната? / ThinkStock/Getty Images

Екип от шест рускини, които могат да се включат в мисията до Луната през 2029 г. бяха заключени за осем дни заедно и разпитвани за мъжете и гримовете, пише „Индипендънт".

Целта на експеримента е да се провери дали заедно те могат да „оцелеят".

В изцяло дамски състав, екипът бил затворен в макет на космически кораб, направен от дърво в Института по биомедицински проблеми в Москва. Жените ще бъдат пуснати следващия четвъртък.

Преди да влязат в кораба, симулираш полет до Луната и обратно, космонавтките трябвало да отговарят на всички въпроси, наблягащи най-вече на съществени за мисията въпроси като мъже и гримове. Сред 30-те научни експеримента, на които ще бъдат подложени жените, те трябвало да убедят учените как ще се справят без някои „удоволствия" на Земята.

„Ние сме красиви и без грим", отвърна Даря Комисарова на въпроса ще успее ли да издържи без разкрасяване. Друга участничка Анна Касмаул заяви, че ще използва времето, за да размишлява върху взаимоотношенията между хората. „Ние сме тук, за да си вършим работата, нямаме време за мъже", каза тя.

Другите неудобства за жените на Международната космическа станция са, че те няма да могат да се къпят осем дни, а ще могат да използват само мокри кърпички. Те ще имат 90 минути свободно време всеки ден за четене, гледане на филми и игри, съобщава Phys.org.

„Не знам как ще оцелея без шампоан. За първи път няма да си мия косата цяла седмица", оплака се Касмаул.

По-рано тази седмица Руската федерална космическа агенция „Роскосмос" обяви плановете си за мисия до Луната през 2029 г.

По време на осемдневният експеримент екип от психолози, учени и лекари ще наблюдават жените, за да оценят дали ще се справят в реални условия.

През 2010 г., шестима мъже доброволци участваха в експеримент, изолирани за 520 дни, за да симулират обратен полет до Марс, но това е първият експеримент по рода си с жени.

Интересно е да се види как се справят, колко добре могат да изпълняват задачите си. Вярвам, че жените могат да се справят не по-малко зле от мъжете, а защо не и да са по-добри", каза Сергей Понимаров, научен директор на мисията.