Омикрон
Омикрон / iStock
Броят на хоспитализираните с коронавирусната инфекция и на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения в Австралия продължава да спада на фона на призиви на властите хората да си поставят бустерна доза ваксина, за да се предотврати тежко боледуване и смърт вследствие на коронавируса, предаде Ройтерс.

Заради варианта Омикрон общият брой на случаите на коронавирус в Австралия достигна близо 2,4 милиона (към 10 процента от населението). По-ниската смъртност при Омикрон, както и набиращата скорост програма за бустерни дози ваксина обаче пораждат оптимизъм, че най-тежката част на пандемията може би е преминала.

Австралия напълно ще отвори границите си за ваксинирани пътници от 21 февруари

Австралийският премиер Скот Морисън, критикуван заради управлението на вълната от Омикрон, вчера съобщи, че страната ще отвори изцяло границите си за ваксинирани пътници от 21 февруари, след като в течение на почти две години те бяха затворени.

Австралия съобщи днес за над 28 000 нови случая на ковид, с около 5000 повече, отколкото предишния ден, но значително по-малко от регистрирания миналия месец пик от 150 000 случая. Починалите през последното денонощие са 55, с което смъртните случаи в страната от началото на пандемията стават 4303.
БТА