/ БГНЕС
Около 40 000 поляци умират годишно в резултат на смога, признава местно министерство. Властите обаче бавят предприемането на радикални мерки и се стремят да не тревожат общественото мнение.

смог Полша
БГНЕС

В някои зимни дни във Варшава сиво було скрива небостъргачите, а въздухът, който хората дишат, напомня за огън на открито, в който са хвърлили найлонова торбичка.

Еврокомисар: Всяка година 400 000 в Европа умират внезапно заради мръсен въздух

Смогът е тук и Полша, горда с икономическите си успехи, признава това с притеснение. Според цифрите, огласени през 2016 г. от Световната здравна организация (СЗО), 33 от 50-те най-замърсени града в Европа се намират на нейна територия.

Хората замърсяват въздуха от 2000 години

Поляците обаче не искат да чакат търпеливо мащабни действия от страна на институциите. "В нашето градче Пшчина, вторият най-замърсен град в Полша, трябва да се направи нещо", казва Ян Франек, 16-годишен гимназист, част от група ученици, решили спонтанно да тръгнат на война срещу смога.

смог Полша
БГНЕС

"Много от нашите възрастни жители не вярват, че има смог. Според тях той не се вижда, следователно не съществува", отбелязва със съжаление момчето.
Миналата седмица той дошъл във Варшава с няколко свои другари от групата им "Не угоявай смога" (думата "smog" прилича на полската дума за дракон - "smok").

Мръсният въздух, който дишаме

Те са тук за предаване в министерството на енергетиката на подписана от 36 000 души петиция, подета от "Грийнпийс Полша" и местни депутати. В нея се настоява за налагане на строги норми за качеството на въглищата. Използвани от милиони поляци за отопление, често - нискокачествени, въглищата са основния източник на замърсяване на въздуха, изпреварвайки автомобилното движение и промишлеността.

90% от хората дишат замърсен въздух, твърди СЗО

Такива норми трябвало да бъдат въведени през март 2017 г., но до днес това не е станало. Всъщност единствената мярка, приета наскоро от държавата, налага използването на по-висококачествени котли.

смог Полша
БГНЕС

Проявявайки реализъм, правителството, което защитниците на околната среда подозират във вялост заради влиянието на въглищното лоби, не обещава промяна в краткосрочен план.

Замърсяването на въздуха ще убие милиони, ако не се промени енергийната политика

Министърът на предприемачеството и технологиите Ядвига Емилевич цитира с тревога статистиката, според която 40 000 поляци умират ежегодно вследствие на замърсяването. Според Европейската агенция за околната среда броят е по-голям - 50 000 души, при население от 38 милиона.

смог Полша
БГНЕС

"До пет години ще се почувства подобрение", казва тя, благодарение на влизането в сила на норми за качеството на твърдите горива и на помощта за най-бедните ("енергийно изключените") под формата на изолация на жилищата им, смяна на старите замърсяващи печки или екологично чисто отопление на по-ниски тарифи.
БТА