избори Швеция
избори Швеция / БГНЕС
Никоя партия няма да има мнозинство в шведския парламент след проведените вчера избори. Двете основни коалиции са с почти изравнени резултати. Антиимигрантската партия  „Шведски демократи” не постигна предричаните ѝ 20% от гласовете и остава трета политическа сила. Очертава се дълъг и сложен процес на формиране на коалиционно правителство. Според анализаторите е по-вероятно да има дясноцентристка коалиция. 

Швеция избори
БГНЕС

Швеция е изправена пред риск от политическа криза, след като парламентарните избори не излъчиха потенциално стабилно мнозинство.

При почти пълно преброяване, управляващият блок на Социалдемократите на Стефан Льовен, Зелените и Лявата партия излезе на първа позиция с 40,6% - с минимална разлика пред опозиционната центристка коалиция на Улф Кристенсон с 40,3%.  Това означава, че двата големи блока ще разполагат със съответно 144 и 142 места от 349-мандатния шведски парламент.

След парламентарните избори в Швеция - а сега накъде?

Националистите от "Шведските демократи" получиха 17,6% от гласовете - значителен ръст в сравнение с резултата им от преди 4 години (12,9 на сто), но все пак по-нисък от прогнозите за излизане на второ място сред националните политически сили. Партията на Джими Окесон ще разполага в парламента с 63 места.
Шведският премиер Стефан Льовен обяви, че няма да подаде оставка, въпреки призивите за това.

Най-важното в момента е да не се спекулира, партиите да не се нагърбват с тежки политически позиции. Вместо това да оставим силната машина на шведската демокрация да си свърши работата. Имаме две седмици до началото на новата парламентарна сесия. Ще работя спокойно като премиер и с уважение към избирателите и шведската изборна система. И ще действаме както трябва когато окончателните резултати са ясни.

Екзитпол: Двата основни блока в Швеция са с близки резултати на парламентарните избори

Лидерът на „Шведски демократи”  Джими Окесон заяви, че е готов да сътрудничи с други партии.
Както десницата, така и левицата заявиха твърдо преди ибзорите, че няма да обсъждат вариант за съставяне на кабинет с помощта на крайно-дясната партия.
Премиерът Стефан Льовен обаче вече  се обърна към опонентите си с призив за сътрудничество за разрешаване на патовата ситуация.