Сирийски ядрени експерти убити при атака край Дамаск
Сирийски ядрени експерти убити при атака край Дамаск / БГНЕС

Най-малко четирима ядрени експерти и електроинженери са били убити край Дамаск, след като въоръжени лица открили огън по автобуса, с който пътували, съобщиха сирийски активисти днес. В района не е имало сражения, което предполага, че учените са били взети на прицел преднамерено в операция, имаща за цел убийството им, посочва Асошиейтед прес.

Според сирийския проправителствен вестник "Ал Ватан" експертите отивали към Научно-изследователския център край сирийската столица, когато били нападнати на мост по шосето в неделя. Четиримата са били сирийски граждани и се предполага, че зад атаката стои свързаната с Ал Кайда организация "Джебхад ан Нусра".

Според Сирийския център за човешки права убитите ядрени инженери били петима, като единият от тях е бил ирански гражданин. АП не е успяла да получи коментари по въпроса нито от сирийски, нито от ирански, нито от израелски официални лица по въпроса.

Сирийски инсталации и институции, за които се предполага, че се използват за военни и ядрени изследвания, са били вземани на прицел в миналото. Израел нанесе въздушен удар по военен и научен център край Дамаск през май. Не е ясно с какво точно се е занимавал центърът. През януари сирийски официални лица обвиниха Израел, че е нанесъл удар срещу друг научноизследователски център северозападно от Дамаск.

През 2007 година Израел бомбардира предполагаем сирийски ядрен реактор, което бе потвърдено и от американски официални лица. Израел никога не спомена нищо за този инцидент.

Източник: БТА