Силно земетресение край Соломоновите острови
Силно земетресение край Соломоновите острови / снимка: БГНЕС, архив

Силно земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер е било регистрирано край Соломоновите острови. По данни на Геологическата служба на САЩ, епицентърът на труса е бил на дълбочина 19 км под океанското дъно - на 623 км от столицата на архипелага Хониара. Земетресението е било последвано от няколко вторични труса.

Австралийската сеизмологична служба е измерила магнитуда 6,6 по Рихтер. „Малко вероятно е вследствие труса да се образуват цунами”, прогнозира австралийският сеизмолог Джонатан Батгейт.

Думите му се потвърждават от факта, че базираният на Хаваите Цунами-център не е оповестил опасност от образуване на гигантски вълни. Няма данни за пострадали и разрушения вследствие труса, уточнява БГНЕС.

Соломоновите острови са част от т.нар. Огнен пръстен - зона със силна тектонична активност в Тихия океан, където ежегодно биват регистрирани хиляди земетресения и подводни вулканични изригвания.

През 2007 г. архипелагът бе ударен от земетресение с магнитуд 8,1 по Рихтер. Вследствие труса и последвалите цунами загинаха 52-ма души, а хиляди останаха без покрив.