/ iStock/Getty Images
Швейцария заяви, че ситуацията с COVID-19 бележи експоненциален обрат, като се е стабилизирала на високо ниво въпреки ограниченията за противодействие на пандемията, предаде АФП.

Covid-19 прати "в реанимация“ луксозните хотели в Женева

Правителството заяви, че иска да въведе нови национални мерки от събота, включително затваряне на магазини и ресторанти в 19:00 часа - с опция за пълно затваряне, ако ситуацията не се подобри бързо.

"Епидемиологичната ситуация в Швейцария се влошава значително", се казва в изявление на правителството. „Броят на инфекциите е висок и отново нараства, а заетостта на леглата за интензивно лечение остава много висока. Средно 100 заразени хора заразяват повече от 100 други.

Това увеличава броя на случаите отново експоненциално". Правителството заяви, че в петък ще определи стандартизирани мерки за контрол на коронавируса в цялата страна, които да се прилагат от събота до 20 януари, ако кантоните на страната се съгласят.

Швейцария регистрира 180 новозаразени и двама починали за денонощие

Предлага се ресторантите, магазините, пазарите и развлекателните заведения да се затворят в 19:00 и да останат затворени в неделя. Освен това се предлага петима души от две домакинства да могат да се събират на частни събития, с изключение на тържества за до 10 души от 24 до 26 декември и на 31 декември. Публичните събития ще бъдат забранени, с изключение на религиозни тържества и законодателни срещи.

"Не искаме да се оказваме за пореден път в ситуация, в която няма друга алтернатива освен затварянето на всичко", заяви министърът на здравеопазването Ален Берсет на пресконференция в столицата Берн.

Швейцария, чието население е 8,6 милиона, е регистрирала над 357 000 коронавирусни инфекции и 5000 смъртни случая.
БГНЕС