Шест деца бяха отвлечени в Пакистан
Шест деца бяха отвлечени в Пакистан / БГНЕС

Шест деца са били отвлечени при нападение над училищен автобус в северозападната част на Пакистан, шофьорът е бил убит, а две други деца са ранени, предаде АФП.

 

Автобусът е бил нападнат от засада до град Хангу в размирната Северозападна гранична провинция, която граничи с Афганистан. В нея често има случаи на религиозно мотивирано насилие, както и действия на екстремисти, свързани с талибаните и „Ал Кайда“, припомня БГНЕС.

 

„Неразпознати нападатели са стреляли по училищен автобус, носещ шиитски ученици. Шофьорът е бил убит, две деца са ранени, а шест други са отвлечени“, заяви местният началник на полицията. „Издирваме нападателите в близките планини“, добави той.

 

Хангу е център на религиозното насилие в страната и се намира на 175 км от столицата Исламабад. Шиитските и сунитски групировки подписаха мирно споразумение в Хангу миналия месец след месеци на верски сблъсъци, при което бяха убити поне 9 души. Шиитите са 20 процента от 160-милионното население на Пакистан, в което сунитите са болшинство. Двете групи обикновено съществуват мирно заедно, но прояви на религиозно насилие са отнели живота на над 4000 души в Пакистан от края на 80-те години.