Ото Уормбиър беше осъден на 15 години тежък принудителен труд заради кражба на пропаганден плакат
Ото Уормбиър беше осъден на 15 години тежък принудителен труд заради кражба на пропаганден плакат / БГНЕС
Северна Корея се обяви за най-голямата жертва в случая със смъртта на американски студент, който прекара повече от година в севернокорейски затвор и почина дни след като беше върнат в САЩ в кома, предаде Асошиейтед прес.

Севернокорейската информационна агенция КЦТА отрече севернокорейските власти да са се отнасяли жестоко или да са подлагали на изтезания Ото Уормбиър, и обвини САЩ и Южна Корея в клеветническа кампания, която обиждала "хуманното" й отношение към него.

Почина студентът Ото Уормбиър, върнат от Пхенян в САЩ в кома

Американските лекари, които изследваха 22-годишния Ото Уормбиър след освобождаването му от Северна Корея, казаха, че той има тежки неврологични поражения с неизвестен произход. На роднините на студента било казано, че Ото е изпаднал в кома малко след като през март миналата година бил осъден на 15 години тежък принудителен труд в Северна Корея.

Ото Уормбиър
БГНЕС

Уормбиър бил обвинен в кражба на пропаганден плакат. Според КЦТА Северна Корея се е отнесла съм него съгласно законите си и международните стандарти.

Северна Корея нарече Тръмп психопат

Във вторник южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че смята "безразсъдния" режим в Пхенян отговорен за смъртта на Уормбиър, а американският президент Доналд Тръмп осъди случилото се като "абсолютен скандал", припомня Франс прес.

В комюнике говорител на севернокорейското външно министерство заяви, че Уормбиър, "изпратен от американска организация да подклажда заговори", бил "престъпник, осъден на поправителен труд".

Северна Корея освободи американски студент, той се завърна в родината

Макар да нямахме никакви причини да проявяваме милосърдие към такъв престъпник от вражеска страна, ние му осигурихме лечение и медицински грижи до връщането му в САЩ, тъй като сметнахме, че здравното му състояние се е влошило. Внезапната смърт на Уормбиър по-малко от седмица след връщането му в САЩ е загадка и за нас, се казва в комюникето.

"САЩ би трябвало да преценяват последиците от безотговорните си действия", отбеляза говорителят на министерството в очевидна заплаха във връзка с други трима американци, задържани в Северна Корея.

Ото дошъл в Северна Корея на организирано пътуване за Нова година. Той бил осъден на 15 години поправителен труд при процес, продължил по-малко от час.

Младият мъж беше погребан в щата Охайо на 22 юни.
БТА