Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Северна Корея определи президента на САЩ Доналд Тръмп като психопат, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент на засилено напрежение между двете страни заради смъртта на американския студент Ото Уормбиър, върнат в родината си в кома, след като лежа в затвор в КНДР.

В. "Нодон синмун", официален орган на управляващата в затворената комунистическа държава Корейска трудова партия, писа, че Доналд Тръмп се намира в трудна вътрешнополитическа ситуация. Той обмисля идеята за превантивен удар срещу Северна Корея, за да отклони вниманието от вътрешната политическа криза, коментира изданието в уводна статия.

"Южна Корея трябва да си даде сметка, че следването на този психопат Тръмп може да доведе само до катастрофа", предупреждава севернокорейският официоз.

При какви условия ООН следва да предприеме действия срещу Северна Корея?

От началото на миналата година Северна Корея извърши два ядрени опита и изстреля десетки ракети, което доведе до нарастване на напрежението на полуострова, отбелязва Франс прес.

Почина студентът Ото Уормбиър, върнат от Пхенян в САЩ в кома

Смъртта на 22-годишния Ото Уормбиър, върнат в САЩ на 13 юни в състояние на кома след 18-месечен престой в затвор в Северна Корея, само влоши ситуацията.

Студентът беше осъден на 15 години принудителен труд за кражба на пропаганден плакат.

Американският студент Ото Уормбиър
БГНЕС, архив

Доналд Тръмп порица режима в Северна Корея, определяйки го като брутален, и заяви, че е решен "да попречи невинни да изживяват подобни трагедии в ръцете на режими, които не спазват върховенството на закона или най-елементарно благоприличие".

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин също обвини Пхенян за смъртта на американския студент. "Мисля, че вече можем да смятаме севернокорейския режим за нерационален", коментирра той пред американската телевизия Си Би Ес.

В понеделник два американски бомбардировача Б-1 прелетяха над Корейския полуостров в рамките на съвместно военно учение с Южна Корея и Япония, отбелязва още Франс прес.

Северна Корея
БГНЕС, архив

БТА