/ БГНЕС, архив
САЩ и Китай дебатират по темата
САЩ и Китай водят преговори за това кои са условията и предпоставките, които биха наложили искане от тяхна страна за действия на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея. Решение по въпроса Вашингтон и Пекин е възможно да вземат още тази седмица. Това заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Ройтерс.
 
"В кой момент казваме: Добре, не е ли време за резолюция", каза Хейли за темата на обсъжданията между Вашингтон и Пекин.
 
Северна Корея отново изстреля ракета (ВИДЕО)

Дипломати в ООН, пожелали анонимност, заявиха, че както изглежда Китай засега е готов да действа само ако Северна Корея извърши изстрелване на ракета с далечен обсег или ядрено изпитание. Пекин по думите им не смята изстрелванията на балистични ракети от страна на Пхенян през последната година за достатъчен довод ООН да налага нови санкции.
 
Ким Чен-ун: Северна Корея стана "водеща ракетна сила в Азия"

"Китайците познават добре терена и затова ще продължим да им оказваме натиск, но ще работим и занапред с тях по всеки начин, който те сметнат за най-подходящ. Мисля, че тази седмица вече ще имаме представа какъв е той", каза Хейли пред репортери. Тя посочи, че в поведението на Северна Корея не се забелязва промяна.
 
ООН поиска от Северна Корея да прекрати опитите си с балистични ракети

По думите й според САЩ и Китай водят разговори с Пхенян по неофициални канали за комуникация с цел да накара Севера да спре с ядрените изпитания. "Смятаме, че тези действия (на Китай) са продуктивни", каза Хейли.
БТА