Корейската народно-демократична република (КНДР) извърши поредното изпитание на ракета. Според Въоръжените сили на Република Корея (Южна Корея) изстрелването е извършено от района на севернокорейския град Вонсан, предаде агенция Йонхап. Ракетата е насочена в източна посока.
 
Нова провокация от Северна Корея след пореден ракетен опит

 КНДР е изстреляла ракета от семейството "Скъд", която в най-високата си точка от траекторията е достигнала едва 100 км. Това съобщи в Токио Томоми Инада, която е министър на отбраната на Япония.
 
Полетът е бил стандартен, не е имало нищо необичайно, според Инада. Най-вероятно това е била проверка на техническите характеристики, някакви учения или форма на протест срещу международния натиск върху Северна Корея", отбеляза министърът.
 

БГНЕС, архив


Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин веднага свика националният съвет за сигурност.  Според данни на военното министерство на Република Корея ракетата е прелетяла около 450 км.
 
Ким Чен-ун: Северна Корея стана "водеща ракетна сила в Азия"

След такива случаи Съветът за сигурност на ООН осъжда остро поредното изстрелване на балистична ракета от страна на Северна Корея и обещава да накара всички страни да затегнат санкциите срещу Пхенян. Последния път с единодушно решение (подкрепено дори от Китай, съюзник на КНДР), съветът инструктира комисията си по санкциите да удвои усилията по прилагането на мерките срещу КНДР, приети миналата година.

Съветът също така се съгласи "да предприеме по-нататъшни мерки, включително и санкции", които да принудят Северна Корея да прекрати „"своето изключително дестабилизиращо поведение".
 
ООН поиска от Северна Корея да прекрати опитите си с балистични ракети

Притежаваните от Северна Корея ракети от различни модификации под приетото на Запад общо условно име "Скъд" са модернизирани варианти на съветската ракета Р-17, разработени в края на 50-те години на миналия век и приети на въоръжение в съветската армия през 1962 г. Според западните експерти образци от тази система са получени от КНДР от страна от Близкия Изток.
 

БГНЕС, архив


Преди няколко дни Пхенян демонстрира сила за пореден път, като се оправдава с провокации от страна на САЩ и Южна Корея, които засилиха значително военните си демонстрации, а САЩ увеличи и военното се присъствие в района на полуострова.

На 14 май КНДР проведе изпитание на ракета от нов тип, която се издигна под голям ъгъл на височина над 2000 км, което говори за голяма дължина на полета. Оценките са за 4000-4500 км.
БГНЕС