/ БГНЕС
Европейският парламент избира председателя си. За позицията Европейският съвет лансира името и на лидера на ПЕС Сергей Станишев. Късно снощи обаче неговата група издигна кандидатурата на италианеца Давид-Мария Сасоли. Днес чрез официално съобщение, изпратено до медиите, от ледера на европейските социалисти става ясно, че Станишев е поискал номинацията му да не се разглежда от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Офиациалните кандидатури, за които гласуват евродепутатите са четири.

Плеарната сесия в Страсбург започна малко след 10 часа българско време с изслушване на номинираните, които имат право на кратко изявление от пет минути. Италианецът Давид-Мария Сасоли Прогресивния алианс на социалистите и демократите, германката Ска Келер от групата на Европейската зелена партия, испанката Сира Рего от Европейската обединена левица и чехът Ян Захрадил от групата на Европейските консерватори и реформисти. Това са четирите официални кандидатури, за които евродепутатите гласуват на първи кръг.

Борисов: Шарл Мишел е много добър приятел на България

След като европейските лидери постигнаха трудно споразумение за топ постовете в Съюза, лансирайки за председатели на европарламента лидера на ПЕС Сергей Станишев и водещия кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер, групата на ПЕС избра за свой кандидат за днешния вот Давид-Мария Сасол.

Позицията председател на ЕП е една от петте ключови за ЕС, поясни в изявлението си Станишев. „Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения. Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент.“

Станишев: Социалистите са в силна позиция преди старта на преговорите за бъдещия председател на ЕК

Вотът за председател на ЕП, който се провежда в момента, е таен с книжни бюлетини. За да бъде избран, номинираният трябва да събере абсолютно мнозинство от гласовете, т.е. 50% плюс един. Ако при първия вот нито един от предложените не спечели необходимото мнозинство, гласуването ще продължи до трети кръг. Между всеки две тайни гласувания с хартиена бюлетина е възможно издигането на нови кандидати. В четвъртото гласуване участват само двамата номинирани, събрали най-много гласове.


ЦИК обяви имената на 17-те евродепутати

В европарламента има съпротива и срещу пакета с останалите топ позиции в Съюза. Номинацията на Съвета за председател на Европейската комисия е германският военен министър Урсула фон дер Лейен, която влезе в надпреварата неочаквано вчера следобяд. Правителствените и държавни ръководители на страните-членики предложиха още белгийският премиер в оставка Шарл Мишел да наследи Доналд Туск като председател на Европейския съвет, испанецът Жозеп Борел да се заеме с външната политика на Общността, а французойката Кристин Лагард да оглави Европейската централна банка.