Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът заяви, че евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Сергей Станишев, ако бъде предложен да оглави ЕП
"Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел. Много добър приятел на България". Това бяха първите коментари на министър-председателя Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след извънредното заседание на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов. „Можем да го поздравим за избран, премиерът на Белгия ще поеме Съвета. Честитих му и дъщеричката, която е на 11 дена. До мен седеше с Тереза Мей – на нея и беше последното заседание" , заяви Борисов.


 

Шарл Мишел
БГНЕС



Евродепутатите от ГЕРБ ще подкрепят председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, ако бъде предложен за ръководител на Европейския парламент. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след края на извънредното заседание на Европейския съвет.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 2 юли 2019 г.

Още при предизборната кампания недоумявах, че лидерът на ПЕС не искаха да го включат в листата. Сигурно в момента му е трудно, защото не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави ЕП. Българин на такава висока позиция е само чест и гордост, независимо че неговите хора в България не го харесват, коментира Борисов.
 

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС



„Правим предложения за Европейския парламент. Урсула фон дер Лайен– с нея бяхме в Мюнхенската конференция, тя беше в един панел с нас, тогава министър на отбраната на Германия. И Каракачанов добре я познава. Майка на 7 деца. От доста години се познаваме. Мислим, че добре ще се справи", добави премиерът.

Европейският съвет постигна съгласие за висшите длъжности в ЕС (СНИМКИ)

"Всички поехме ангажименти със своите парламентарни групи да подкрепят този компромис, всички гласувахме единодушно, само Ангела Меркел се въздържа“, уточни той.

Борисов поясни, че предложението за върховен представител на Европейския съюз по въпроси на външните работи е испанецът Жозеп Борел.
 

Жозеп Бореп
БГНЕС





БТА, БГНЕС