Сенатска комисия одобри изгонването на Берлускони
Сенатска комисия одобри изгонването на Берлускони / снимка: Gulliver/Getty Images

Италианската сенатска комисия по изборите и парламентарния имунитет прие днес предложението на нейния председател Дарио Стефано да бъде внесено в Сената предложение за отнемане на парламентарния статут на сенатора Силвио Берлускони поради невалидност на неговия избор.

"Комисията реши с мнозинство да предложи на Сената да потвърди невалидността на избора на сенатора Силвио Берлускони", предаде БТА.

Правилникът предвижда в срок от 20 дни да бъде внесен в Сената докладът с мотивите за това решение.

„Това, което мога да кажа е, че за написването на доклада ще ми бъдат необходими часове, а не дни", заяви сенаторът Дарио Стефано.

Той бе определен за докладчик, след като на 18 септември комисията отхвърли предишния доклад, в който се предлагаше Берлускони да остане в парламента.

Бившият премиер е с ефективна присъда от четири години лишаване от свобода за данъчни измами в особено голям размер, която бе потвърдена през август от последната съдебна инстанция - Върховния касационен съд.

Съгласно действащия закон, който бе приет през декември миналата година, всяко физическо лице с ефективна присъда над две години затвор не може да се кандидатира на избори или, ако междувременно е било избрано, трябва да напусне парламента.

Сенаторите от неговата партия "Народ на свободата" изтъкват аргументите, че в резултат на амнистия от 2006 година наказанието е намалено от 4 на 1 година затвор, а самото деяние е извършено преди действащият сега закон за отстраняване от парламента да влезе в сила.

Мнозинството от 23-та членове на Сенатската комисия поддържа противоположното юридическо становище, че тези два довода не са валидни, тъй като амнистията намалява срока на наказанието, но не отменя присъдата, която за Берлускони остава 4 години лишаване от свобода.

Освен това амнистията не отменя и другите последици от наказателна присъда, като например отстраняването от парламента.

Разцеплението в редовете на партията поради несъгласие с линията на лидера Берлускони и неговите авторитарни методи затруднява прогнозите за изхода от тайното гласуване в Сената, но не изключва сенаторите от парламентарната група на "Народ на
свободата" да гласуват за неговото оставане в парламента.

Те обаче са едва 91 от общо 321 сенатори. Могат да разчитат на подкрепата на 16 техни колеги от ксенофобската партия "Северна лига", но и те няма да са достатъчни за постигане на изискваното мнозинство от 161 гласа.

За разлика от вота на доверие към правителството през тази седмица, където решаваща роля изиграха дисидентите от партията на Берлускони, сега той ще има още един противник - 50 те сенатори от опозиционното движение "Пет звезди", които са категорично против оставането на бившия премиер в парламента.