Семейство Обама се върна в САЩ след обиколка в Европа и Гана
Семейство Обама се върна в САЩ след обиколка в Европа и Гана / снимка: БГНЕС

Семейство Обама се завърна във Вашингтон след пътуване до Русия, Италия и Гана. Президентският самолет на Барак Обама кацна малко след полунощ местно време в американската военновъздушна база Ендрюс. Часове преди да отпътува от Гана за САЩ, Обама даде интервю за журналист на британската  телевизия Скай нюз, което ще бъде излъчено по-късно днес. В интервюто Обама казва, че гледа положително на идеята да започне диалог със Сирия, но сподели, че е притеснен от някои аспекти от поведението на Дамаск.

В началото на юли сирийският президент Башар Асад заяви, че би поканил Обама на визита в Сирия, за да обсъди близкоизточни въпроси с него. В продължение на четири години САЩ нямаха посланик в Дамаск.

В интервюто за телевизия Скай нюз Обама говори и за Афганистан. "САЩ и съюзническите войски успяха да отблъснат талибаните в Афганистан, но все още предстои дълъг път там", заявява американският президент. И припомня, че мисията в Афганистан не е само американска, но и европейска. 

Барак Обама беше в началото на седмицата на първата си държавна визита в Русия. После от 8 до 10 юли присъства на срещата на върха на Г-8 в Л'Акуила, в Италия. Накрая в събота Обама посети Гана, където произнесе реч-послание към африканските народи в парламента на страната в столицата Акра и посети замък в град Кейп кост, пригоден през 17 век от британците за търговия с роби.