/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон направи на китайския си колега Си Цзинпин ценен подарък - 8-годишен кафяв кон от президентския кавалерийски корпус на име Везувий. Това се случи в рамките на визитата на френския държавен глава в Китай.

Животните, подарявани на държавни лидери: кучета, камила, петел...

Изборът на подарък е "безпрецедентен дипломатически жест", каза Елисейският дворец и заяви, че Си е бил силно впечатлен от 104-мата ездачи, които са го съпроводили по време на последната му визита в Париж през 2014 година.  Подаръкът е и в отговор на китайската "дипломация на пандите" - първата дама Брижит Макрон стана кръстница на китайска панда, подарена от Пекин на зоопарк край Париж.

Бриджит Макрон стана кръстница на бебе панда (СНИМКИ)

Президентът на Франция, който е известен с афинитета си към „меката дипломация“, изнесе реч пред университетски преподаватели, студенти и търговци в град Сиан - източна отправна точка на древния Път на коприната.

Семейство Макрон впечатлени от Китай
БГНЕС

Той каза днес, че Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път". Целта й е да изгради съвременен "път на коприната", който обаче не може да бъде "еднопосочен" според френския президент, предаде Ройтерс.

Макрон обяви война на фалшивите новини

"Древните пътища на коприната никога не са били само китайски", заяви "По дефиниция тези пътища могат да бъдат единствено общи. Ако са пътища, не може да са еднопосочни", заяви френският държавен глава.

Започнат през 2013 г., проектът цели да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, след това с Близкия изток, Европа и Африка. На среща през май 2017 г. Си обеща да вложи в проекта 124 милиарда долара, но западните столици подозират, че инициативата има за цел да наложи китайско влияние в чужбина, а не толкова да допринесе за благоденствието.

Макрон: На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне

Френският президент предложи на Китай да дадат нов тласък на климатичната битка и да се подготви за поемане на още повече ангажименти срещу глобалното затопляне на следващата конференция за климата, която ще се състои в края на годината в Полша, предаде Франс прес.

Семейство Макрон впечатлени от Китай
БГНЕС

В речта си, продължила час и петнайсет минути, Макрон призова за съюз между Франция и Китай в името на "бъдещето на света" и обеща да посещава азиатската страна "поне веднъж годишно", за да влязат двустранните отношения "в нова ера".
Френският президент и съпругата му посетиха забележителности и споделиха, че са силно впечатлени.
БТА