Северна Ирландия полиция
Северна Ирландия полиция / iStock/Getty Images
Прокуратурата в Северна Ирландия повдигна обвинения срещу седем души, опитали се да убият полицай, предаде ДПА.

Джон Колдуел, който е главен инспектор от полицейската служба на Северна Ирландия, беше прострелян няколко пъти пред спортен комплекс в град Омаа в окръг Тайрон на 22 февруари.

Той е бил треньор на младежки футболен отбор, като в момента на нападението е бил заедно със сина си.

Снощи полицията съобщи, че срещу седем мъже са били повдигнати обвинения в опит за убийство. Трима от тях са обвинени и в подготовка на терористични актове. Повдигнати са и две обвинения за членство в забранената Ирландска републиканска армия (ИРА).

Утре всички те ще бъдат изслушани в съда чрез видеовръзка.

Отговорност за нападението пое Групировката Нова ИРА, а разследващите проверяват дали дисидентската републиканска организация няма съучастници сред криминалните банди.
Полицията призова всеки, който има информация за автомобилите, с които са се придвижвали извършителите, да се обърне към силите на реда.


Благотворителната организация "Краймстопърс" обяви награда от 150 000 британски лири (185 190 долара) за информация, която ще помогне за осъждането на нападателите.
Колдуел прекара няколко седмици в болница, възстановявайки се от множество огнестрелни рани. По-рано тази седмица той присъства на градинско парти в замъка Хилсбъро и се срещна с британския крал на частна аудиенция.

Това е първата публична изява на главния инспектор след покушението.
Десислава Николова/БТА