/ БГНЕС
Талибаните са били уведомени за евакуацията и не са я осуетили
САЩ за първи път потвърдиха, че са помогнали на свои граждани да избягат от Афганистан до съседна страна по сухопътен маршрут, предадоха световните агенции.

Четиричленно семейство, включващо три деца, "е напуснало успешно Афганистан по сухопътен маршрут". Американците са били посрещнати от персонал на американско посолство на границата, каза днес служител на администрацията на президента Джо Байдън.

Талибаните контролират изцяло и последната афганистанска провинция Панджшир

Той не разкри подробности за евакуацията, нито страната, в която са отишли евакуираните, позовавайки се на съображения за сигурност и на необходимостта да се запази използваемостта на маршрута за евентуални бъдещи операции. Цитираният източник обаче уточни, че талибаните, които взеха властта в Афганистан в средата на миналия месец, са били уведомени за евакуацията и не са я осуетили.

Американският конгресмен от щата Тексас Рони Джаксън разкри, че четиримата евакуирани са от неговия избирателен район. Според него американците са били изведени от Афганистан за две седмици и след множество заплахи за живота им.

Талибаните обявиха пълен контрол над Афганистан

Това е първият случай, когато САЩ потвърждават, че са извършили евакуация от Афганистан по суша, откакто миналата седмица приключиха своите дейности за извеждане на хора по въздух след окончателното изтегляне на американските войски на 31 август.

Миналия месец около 124 хиляди човека бяха изведени от Афганистан чрез "въздушен мост" от летището на столицата Кабул.
БТА