/ iStock/Getty Images
САЩ дадоха на Иран два месеца, за да спре мирната си ядрена програма с изключение на работата по АЕЦ в Бушехр. Решението може да означава американски санкции за британски, китайски и руски компании. Същевременно Вашингтон обеща да засили натиска върху Иран, ако той продължи "ядрения си шантаж", и намекна за военен удар по атомните му обекти. Иранските власти реагираха доста спокойно - Техеран е свикнал с натиска на САЩ. По същия начин реагира и Москва, отправяйки сигнал, че мнението на една "трета страна" за руско-иранското сътрудничество не вълнува никого.

Вашингтон реши да сложи край на временните изключения от санкционния режим, които дават възможност на Техеран да получава от страните участнички в Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) помощ в мирното овладяване на атома. Това съобщи държавният секретар Майк Помпейо в специално изявление под наслов "Да опазим света от иранската ядрена програма", публикувано на сайта на дипломатическото ведомство в сряда вечерта.

По думите на Помпейо САЩ дават на Иран два месеца, за да приключи дейността по мирната си ядрена програма. Изключение се предвижда само за международната подкрепа на работата по първия блок от АЕЦ в Бушехр - тя може да продължи още поне 90 дни. "Ще следим внимателно и занапред всички събития в иранската ядрена програма и може да променим това изключение по всяко време", подчерта държавният секретар.

Майк Помпейо обяви и санкции срещу двама ръководители на иранската ядрена програма - Маджид Агаи и Амджад Сазгар, "за участие или опит за участие в дейност, съществено подпомогнала разпространението на оръжия за масово унищожаване". Той посочи, че Сазгар като управляващ директор на Организацията за атомна енергия на Иран (ОАЕИ) е контролирал монтирането на центрофугите в иранския завод за обогатяване на гориво във Фордо и има личен принос за "провокационната и дестабилизираща" дейност на Техеран в ядрената сфера. По думите на държавния секретар Агаи също носи отговорност като мениджър на дъщерната компания на ОАЕИ, разработваща центрофугите. "Ядреният шантаж само ще засили натиска върху Иран и ще изолира още повече режима от международната общност. Иранците, работещи в ядрената сфера, трябва да направят избор: да работят за иранските организации в сферата на разпространението с риск да бъдат наказани или да използват уменията си за благото на иранския народ извън сферата на разпространението", се казва в изявлението на Помпейо.

Анулираните изключения даваха възможност компаниите от Русия, Китай и Великобритания да продължат сътрудничеството си с Техеран в атомната енергетика, без да рискуват американски санкции. Решението на САЩ застраши ред проекти: смяната на профила на реактора с тежка вода в Арак, който да стане център за мирни ядрени изследвания (с това се занимават Великобритания и Китай), снабдяването на изследователския реактор в Техеран с обогатен уран и извозването на отработеното гориво от Иран (поверено на Русия).

Помощник-държавният секретар по неразпространението Кристофър Форд обясни, че изключенията за АЕЦ в Бушехр се правят по съображения за сигурност. "Сигурно ще е добре в Иран да няма инцидент с реактора, нито връщане на отработеното гориво и горивни доставки", каза той. По думите му Вашингтон засега няма претенции към работата на ядрения реактор в Бушехр, но ще преценява на всеки 90 дни целесъобразно ли е да продължи съответните изключения от санкциите.

Колкото до реактора в Арак, според Форд връщането към предишната работа на обекта ще изисква много време и средства, каквито Иран няма в момента. "Ще им се наложи да започват всичко от нулата", отбеляза помощник-държавният секретар и подчерта, че Техеран не може да задейства реактора без помощ от чужбина. Високопоставеният дипломат увери, че САЩ ще направят всичко възможно това да не стане. И помоли да не се забравя "какво се случи последния път, когато някой се опита да построи реактор за производство на плутоний в Близкия изток - в Сирия".

"Той бе унищожен от израелците през 2007 г.", добави Форд.

"С действията си администрацията на САЩ цели всичко друго, но не и неразпространение. Липсата на възможност да получава гориво за техеранския изследователски реактор от чужбина ще накара Иран да вдигне нивото на обогатяване на уран от 4,5 на 19,75 процента, максимално в историята на иранската ядена програма и значително по-близко до нивото, необходимо за ядрено оръжие", заяви пред "Комерсант" Андрей Баклицки, експерт от Руския център за политически изследвания (Център ПИР). Той добави, че спирането на дейността за модификация на реактора в Арак ще подтикне Техеран да използва стария модел, произвеждащ много повече плутоний. "Убеден съм, че Иран най-малкото ще анонсира такива планове. Не от желание да създаде бомба, а за да покаже на Вашингтон, че натискът не само че не действа, но дава обратния резултат", каза експертът.

Засега обаче реакцията на Иран след решенията на САЩ е безпрецедентно спокойна.

"Само информационна шумотевица в медиите, нищо повече", заяви говорителят на ОАЕИ Бехруз Камалванди.

По думите му "отмяната на изключенията за сътрудничество според ядрената сделка всъщност няма изобщо да повлияе по-нататъшната дейност в Иран". Камалванди посочи, че "гориво за Иран безпроблемно ще пристигне от Русия тогава, когато това потрябва на Техеран"; ако пък доставките спрат, Иран ще може "в бъдеще да продължи производството на гориво самостоятелно, без да се опира на която и да било страна". Говорителят на ОАЕИ допълни, че американските санкции съвсем не са пречка за преконфигурирането на реактора в Арак. "Не ни задоволява скоростта на работата, тя би могла да върви по-бързо и по-добре", каза той.

Изявлението на Вашингтон не развълнува и Москва. "Нека си ги анулират. Ние строим АЕЦ "Бушехр" в Иран въз основа на двустранни договорености и в рамките на международното право, затова не ни интересува вътрешното законодателство на коя да е трета страна", заяви пред ТАСС Замир Кабулов, директор на Втория азиатски департамент в Министерството на външните работи.

През май м. г. САЩ вече се опитаха да нанесат удар по руско-иранското сътрудничество в атомната сфера, когато заявиха, че разширяването на АЕЦ в Бушехр извън наличния реакторен блок може да предизвика санкции. Въпреки това през ноември Москва и Техеран започнаха да строят втори енергоблок от централата. "Налага се впечатлението, че Вашингтон не знае какво друго да предприеме, за да провали СВПД", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По думите й Москва осъжда тази стъпка.

"Виждаме трайна неприязън към Иран от страна на американския политически елит. Тя надделява и над правната отговорност пред партньорите, и над грижата за собствената репутация (на САЩ) в света като държава, способна да се договаря и да спазва договореностите", каза Захарова.

Шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел изрази лично съжаление във връзка с действията на САЩ. При все че решенията на Вашингтон засягат проекти на Великобритания и Китай, оперативна реакция оттам засега няма.
БТА